מערכת לאוורור ושחרור עשן מאולץ משולבת מערכת גילוי גז CO בחניונים הינה דרישת סף על פי תקנות הבניה ותקן 1001, המפוחים המותקנים בחניון נדרשים לספיקות של לפחות 8 החלפות אוויר בשעה עבור כל מפלס בחניון.
יעודי המערכת בשגרה וחירום
- בחירום המערכת אמורה לפנות במהירות כמויות גדולות של עשן אל מחוץ לחניון על מנת שתתאפשר פינוי מהיר של השוהים בחניון.
- בשגרה המערכת עובדת על מנת לצמצם טמפרטורות הנגרמות ממערכות המותקנות בתת הקרקע .
- הזרמת אוויר צח לדילול זיהום האוויר ושאריות הגזים הרעילים הנפלטים מהרכבים של באי המקום.
ללוח החשמל של מערכת המפוחים שהותקנה בחניון על פי תקן 1001, מחברים בין השאר את פקודת ההפעלה (מגע יבש) ממערכת הCO אליו מחוברים רגשים המפוזרים בחניון.
בדיקת מערכת אוורור החניון יכללו בדיקות של ציוד הגילוי הרלוונטיים למערכת המפוחים, בקרת ותפקוד המערכת, בדיקת מערכת CO, לוחות חשמל, הפעלת מדפי האש, בדיקת תעלות, תאי אוויר ותכלול גם תחזוקה מונעת של המערכת במידת הצורך.
לאחר הבדיקה יישלח דוח מהנדס מפורט ללקוח ואישור תקינות שיגובה מול רשות כיבוי האש.
השפעות פחמן חד חמצני על בני אדם והסיבות לדרישה לספק אישורי תקינות למערכת גילוי גז CO בחניונים
פחמן חד חמצני (CO) – עלול לגרום למוות תוך הופעת תסמיני התרעה מעטים או ללא שום התרעה כלל! פחמן חד חמצני(CO) הידוע גם בשם "הרוצח שקט", הוא גז רעיל, חסר-צבע, חסר-ריח וחסר-טעם. גז זה לא ניתן להבחין בקיומו גם בהיותו מעורב לעיתים עם גזים אחרים שכן יש להם ריח. כך, אדם יכול לשאוף CO יחד עם גזים אחרים שיש להם ריח מבלי שיהיה מודע לקיומו.
תסמינים ריכוזים נמוכים – קוצר נשימה במאמץ מתון, כאב ראש חלש, בחילה, סחרחורת,
תסמינים ריכוזים גבוהים – כאב ראש חזק, בלבול בחשיבה, סחרחורת, הפרעות בראייה ובשמיעה, קריסה או התעלפות במאמץ.
ריכוזים קיצוניים – חוסר הכרה, קומה, מוות.
פחמן חד-חמצני נוצר כתוצאת משריפה לא מושלמת של חומרים בעירים הכוללים פחמן כגון: גז טבעי, גפ"מ (גז בישול), נפט, סולר, עץ, או פחם, עשן סיגריות, פליטות רכבים מהווים גם הם מקורות של CO .גז CO הנשאף נכנס למחזור הדם ומפחית את יכולת הדם להעביר את החמצן לאברים חיוניים, כמו לב ומוח או אברים חיוניים אחרים. פחמן חד-חמצני מהווה "הגורם המוביל" בהרעלות קטלניות בצפון אמריקה. חשיפה לריכוזים גבוהים של גז CO עלולה לגרום למוות תוך מספר דקות. בלבול – תסמין לחשיפה לגז זה שהוא חסר-צבע וחסר-ריח כנאמר לעיל יכול להיות משולב עם חוסר יכולת האדם להבחין בכך שחייו בסכנה.
מאחר שהגזים הנפלטים מצטברים במהירות כדבר שבשגרה ואין דרך טבעית לפנות באופן קבוע את הריכוזים הגבוהים התקן הישראלי אימץ אץ הקן הגרמני שמגדיר פתרונות שינוע מאולץ של הגזים החוצה על ידי מערכת משולבת של מפוחים וגלאים ששיפוזרו בחניון. התקן מתייחס גם לבדיקות קבועות ואת תזמון כיול מערכת גילוי גז הCO.
תנאים להפעלת חניונים סגורים ותת קרקעיים על פי עיריית תל אביב
במפלסים בהם שטח האוורור הטבעי בקירות מבנה החניון קטן מ- 2% משטח רצפת המפלס )לא כולל פתחי כניסה ויציאה של מכוניות(, תהיה מערכת אוורור מכנית הכוללת פתחי כניסה ויציאה של אויר מאולץ ומפוחים.
בחניונים שבהם קיימת מערכת גלאי CO בתאריך 01.06.07 , ובחניונים שהוקמו אחרי תאריך זה, מערכת האוורור תופעל באמצעות מערכת בקרה המבוססת על מערכת גלאי CO . למערכת האוורור תהיה יכולת הספקת אוויר בכמות של 8 החלפות אוויר בשעה לפחות, עבור כל מפלס בחניון.
חל איסור על כלי רכב המונע בגפ”מ לחנות בחניון סגור או תת קרקעי. בכניסה לחניון יוצב שלט איסור כניסה לרכב מונע בגפ"מ.
מניעת מפגעי זיהום אויר
הריכוז של גז ה– CO בכל מקום בחניון לא יעלה על 52 חלקים למיליון בממוצע חצי שעתי ולא מעל 170 חלקי מליון בכל רגע.
פתחי כניסת האוויר לחניון לא ימוקמו בסביבה בה קיים ריכוז גבוה של מזהמי אוויר (כמו לדוגמא, בצד כביש ראשי).
פתחי יציאת האוויר המנוקז מהחניון לא ימוקמו (במידת האפשר) בקרבת בנינים בהם קיימת פעילות אנושית (מגורים או משרדיםמסחר) או בקרבת עוברים ושבים. האוויר המנוקז מהחניון לא יגרום למטרדים סביבתיים.
בחניון שבו לא מותקנת מערכת גלאי CO , תופעל מערכת האוורור במשך כל שעות פעילות החניון.
תקינות מערכת האוורור תיבדק כל 6 חודשים (או על פי הוראות היצרן), על ידי יצרן הציוד או מעבדה שהוסמכה על ידיו. גלאי ה– CO יכוילו לפחות פעם בשנה.
דרישות לגלאי CO
- גלאי אחד לכל 400 מ"ר או מרחק של כ- 20 מ' בין גלאי למשנהו.
- גובה הגלאי מרצפת המפלס- 1.8 – 1.5 מ'.
- תחום מדידה – 0-300 ppm .
הגלאים יתאימו לתקן של גורם מקצועי או ממשלתי המתייחס לגלאי CO בחניונים תת קרקעיים, בדומה לתקן הגרמני 2053 VDI.