מדידת קרינה אלקטרו מגנטית מרשת החשמל היא בדיקה הנעשית על ידי מהנדס חשמל בה מאתרים חריגות קרינה המשפיעים על היושבים בחלל.
לאחר הבדיקה יינתן דוח מסכם הכולל:
- איתור ותיאור מילולי של מקורות הקרינה הבלתי מייננת באזור.
- תוצאות עוצמת שדה מגנטי ממקורות החשמל.
- המלצות המשרד להגנת הסביבה לחשיפה לשדה אלקטרו-מגנטי.
- המלצות חשיפה למכשירי חשמל ביתיים.
- דוח מדידה מסכם והמלצות למיגון בעת הצורך ע"י מודד קרינה מוסמך מטעם המשרד להגנת הסביבה.
שדות חשמליים נוצרים על ידי הבדלי מתח: ככל שהמתח גבוה יותר, כך השדה המתקבל יהיה חזק יותר. שדות מגנטיים נוצרים כאשר זרם חשמלי זורם: ככל שהזרם גדול יותר, כך השדה המגנטי חזק יותר. שדה חשמלי יהיה קיים גם כשאין זרם זורם. אם זרם אכן זורם, חוזק השדה המגנטי ישתנה בהתאם לצריכת החשמל אך עוצמת השדה החשמלי תהיה קבועה.
מקורות טבעיים לשדות אלקטרומגנטיים
שדות אלקטרומגנטיים נמצאים בכל מקום בסביבתנו אך אינם נראים לעין האדם. שדות חשמליים מיוצרים על ידי הצטברות מקומית של מטענים חשמליים באטמוספירה הקשורים לסופות רעמים. השדה המגנטי של כדור הארץ גורם לכיווץ מחט מצפן בכיוון צפון-דרום ומשמש ציפורים ודגים לצורך ניווט.
מקורות מעשה ידי אדם של שדות אלקטרומגנטיים
מלבד מקורות טבעיים, הספקטרום האלקטרומגנטי כולל גם שדות שנוצרו על ידי מקורות מתוצרת האדם: צילומי רנטגן משמשים לאבחון איבר שבור לאחר תאונת ספורט. החשמל שיוצא מכל שקע חשמל קשור לשדות אלקטרומגנטיים בתדירות נמוכה. וסוגים שונים של גלי רדיו בתדר גבוה יותר משמשים להעברת מידע – בין אם באמצעות אנטנות טלוויזיה, תחנות רדיו או תחנות בסיס לטלפון נייד.
השפעות על גוף האדם
השפעות ביולוגיות הן תגובות מדידות לגירוי או לשינוי בסביבה. שינויים אלה אינם בהכרח מזיקים לבריאותך. לדוגמא, האזנה למוזיקה, קריאת ספר, אכילת תפוח או משחק טניס תניב מגוון אפקטים ביולוגיים. עם זאת, אף אחת מהפעילויות הללו אינה צפויה לגרום לתופעות בריאותיות. לגוף יש מנגנונים מתוחכמים להתאמה להשפעות הרבות והמגוונות שאנו פוגשים בסביבתנו. שינוי מתמשך מהווה חלק נורמלי מחיינו. אך, כמובן, לגוף אין מנגנוני פיצוי נאותים לכל ההשפעות הביולוגיות. שינויים בלתי הפיכים ומלחיצים את המערכת לפרקי זמן ארוכים עלולים להוות סכנה בריאותית.
השפעה בריאותית שלילית גורמת לפגיעה ניתנת לזיהוי בבריאותו של האדם החשוף או בצאצאיו; השפעה ביולוגית, לעומת זאת, עלולה לגרום או לא לגרום להשפעה בריאותית שלילית.
אין חולק כי שדות אלקטרומגנטיים מעל רמות מסוימות יכולים לעורר השפעות ביולוגיות. ניסויים עם מתנדבים בריאים מצביעים על כך שחשיפה לטווח קצר ברמות הקיימות בסביבה או בבית אינה גורמת להשפעות מזיקות לכאורה. חשיפות לרמות גבוהות יותר שעלולות להזיק מוגבלות על ידי הנחיות לאומיות ובינלאומיות. הדיון הנוכחי מתרכז בשאלה האם חשיפה נמוכה לטווח ארוך יכולה לעורר תגובות ביולוגיות ולהשפיע על רווחתם של אנשים.
דאגות נרחבות לבריאות
מבט על כותרות החדשות של השנים האחרונות מאפשר תובנה מסוימת בתחומים השונים שעניינם הציבור. במהלך העשור האחרון מקורות שדה אלקטרומגנטיים רבים הפכו למוקד בעיות בריאותיות, כולל קווי חשמל, תנורי מיקרוגל, מסכי מחשב וטלוויזיה, מכשירי אבטחה, מכ"מים ולאחרונה טלפונים ניידים ותחנות הבסיס שלהם.
פרויקט EMF הבינלאומי
בתגובה לחששות הגוברים בבריאות הציבור בגלל השפעות בריאותיות אפשריות מחשיפה למספר הולך וגדל ומגוון של מקורות שדה אלקטרומגנטיים, בשנת 1996 ארגון הבריאות העולמי (WHO) השיק מאמץ מחקר רב תחומי. פרויקט ה- EMF הבינלאומי מאגד ידע עדכני ומשאבים זמינים של סוכנויות מפתח ומוסדות מדעיים בינלאומיים ולאומיים.
מסקנות ממחקר מדעי
בתחום ההשפעות הביולוגיות והיישומים הרפואיים של קרינה בלתי מייננת התפרסמו כ -25,000 מאמרים במהלך 30 השנים האחרונות. למרות התחושה של אנשים מסוימים שיש צורך לבצע מחקר נוסף, הידע המדעי בתחום זה הוא כיום נרחב יותר מאשר אצל רוב הכימיקלים. בהתבסס על סקירה מעמיקה אחרונה של הספרות המדעית, ארגון הבריאות העולמי הגיע למסקנה כי ראיות עדכניות אינן מאשרות קיומן של השלכות בריאותיות כלשהן מחשיפה לשדות אלקטרומגנטיים ברמה נמוכה. עם זאת, קיימים פערים בידע אודות השפעות ביולוגיות וזקוקים למחקר נוסף.
השפעות על הבריאות הכללית
כמה מאנשי הציבור ייחסו אוסף מפוזר של תסמינים לרמות נמוכות של חשיפה לשדות אלקטרומגנטיים בבית. הסימפטומים המדווחים כוללים כאבי ראש, חרדה, התאבדות ודיכאון, בחילות, עייפות ואובדן הליבידו. עד כה, עדויות מדעיות אינן תומכות בקשר בין תסמינים אלו לבין חשיפה לשדות אלקטרומגנטיים. לפחות חלק מבעיות בריאותיות אלה עלולות להיגרם על ידי רעש או גורמים אחרים בסביבה, או מחרדה הקשורה לנוכחות טכנולוגיות חדשות.
השפעות על תוצאת ההריון
מקורות וחשיפות רבות ושונות לשדות אלקטרומגנטיים בסביבת המגורים והעבודה, כולל מסכי מחשב, מיטות מים ושמיכות חשמליות, מכונות ריתוך בתדר רדיו, ציוד דיאתרמי ומכ"ם, הוערכו על ידי ארגון הבריאות העולמי וארגונים אחרים. משקל הראיות הכולל מראה כי חשיפה לשדות ברמות סביבתיות אופייניות אינה מעלה את הסיכון לתוצאה שלילית כגון הפלות ספונטניות, מומים, משקל לידה נמוך ומחלות מולדות. היו דיווחים מזדמנים על קשר בין בעיות בריאות וחשיפה משוערת לשדות אלקטרומגנטיים, כגון דיווחים על פגיות ומשקל לידה נמוך אצל ילדים העובדים בתעשיית האלקטרוניקה, אך אלה לא נחשבו על ידי הקהילה המדעית כנגרמת בהכרח על ידי חשיפות השדה (בניגוד לגורמים כמו חשיפה לממיסים).
קטרקט
לעתים דווח על גירוי כללי בעין וקטרקט אצל עובדים שנחשפו לרמות גבוהות של תדר רדיו וקרינת מיקרוגל, אך מחקרים בבעלי חיים אינם תומכים ברעיון שניתן לייצר צורות כאלה של נזק לעיניים ברמות שאינן מסוכנות תרמית. אין עדויות לכך שהשפעות אלה מתרחשות ברמות שחווה הציבור הרחב.
שדות אלקטרומגנטיים וסרטן
למרות מחקרים רבים, הראיות להשפעה כלשהן נותרות במחלוקת רבה. עם זאת, ברור שאם לשדות אלקטרומגנטיים יש השפעה על סרטן, אזי כל עלייה בסיכון תהיה קטנה ביותר. התוצאות עד היום מכילות סתירות רבות, אך לא נמצאו עליות גדולות בסיכון לסרטן אצל ילדים או מבוגרים.
מספר מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים על עלייה קטנה בסיכון ללוקמיה בילדים עם חשיפה לשדות מגנטיים בתדירות נמוכה בבית. עם זאת, מדענים לא הסיקו בדרך כלל שתוצאות אלה מצביעות על קשר בין סיבה לתוצאה בין חשיפה לשדות למחלות (בניגוד לחפצים במחקר או לתופעות שאינן קשורות לחשיפה לשטח). באופן חלקי, מסקנה זו הושגה מכיוון שמחקרים בבעלי חיים ובמעבדה אינם מצליחים להדגים השפעות הניתנות לשחזור התואמות את ההשערה כי שדות גורמים לסרטן או מקדמים אותו. מחקרים רחבי היקף נערכים כיום במספר מדינות ועשויים לסייע בפתרון בעיות אלה.
רגישות יתר ודיכאון אלקטרומגנטית
יש אנשים המדווחים על "רגישות יתר" לשדות חשמליים או מגנטיים. הם שואלים האם כאבים, כאבי ראש, דיכאון, עייפות, הפרעות שינה ואפילו עוויתות והתקפים אפילפטיים יכולים להיות קשורים לחשיפה לשדה אלקטרומגנטי.
אין מעט ראיות מדעיות התומכות ברעיון של רגישות יתר אלקטרומגנטית. מחקרים סקנדינבים אחרונים מצאו כי אנשים אינם מראים תגובות עקביות בתנאים מבוקרים כראוי של חשיפה לשדה אלקטרומגנטי. אין גם מנגנון ביולוגי מקובל להסביר רגישות יתר. המחקר בנושא זה קשה מכיוון שתגובות סובייקטיביות רבות אחרות עשויות להיות מעורבות, מלבד השפעות ישירות של שדות עצמם. מחקרים נוספים נמשכים בנושא.
מוקד המחקר הנוכחי והעתיד
מאמץ רב מופנה כיום לחקר שדות אלקטרומגנטיים ביחס לסרטן. המחקרים בחיפוש אחר השפעות אפשריות מסרטנות (המייצרות סרטן) של שדות תדר חשמל, אם כי ברמה מופחתת בהשוואה לזו של סוף שנות התשעים.
ההשפעות הבריאותיות ארוכות הטווח של השימוש בטלפון הנייד הן נושא נוסף למחקר עדכני. לא התגלתה השפעה שלילית ברורה של חשיפה לשדות בתדר רדיו נמוך. עם זאת, בהתחשב בחששות הציבור בנוגע לבטיחות הטלפונים הסלולריים, מחקר נוסף מטרתו לקבוע האם תופעות פחות ברורות יכולות להתרחש ברמות חשיפה נמוכות מאוד.
נקודות מפתח
- מגוון רחב של השפעות סביבתיות גורם להשפעות ביולוגיות. 'השפעה ביולוגית' אינה שווה 'סכנה בריאותית'. יש צורך במחקר מיוחד בכדי לזהות ולמדוד סכנות בריאותיות.
- בתדרים נמוכים, שדות חשמליים ומגנטיים חיצוניים גורמים לזרמים קטנים במחזור בגוף. כמעט בכל הסביבות הרגילות, רמות הזרמים המושרות בתוך הגוף קטנות מכדי לייצר השפעות ברורות.
- ההשפעה העיקרית של שדות אלקטרומגנטיים בתדר רדיו היא חימום רקמות הגוף.
- אין ספק שחשיפה לטווח קצר לרמות גבוהות מאוד של שדות אלקטרומגנטיים עלולה להזיק לבריאות. הדאגה הציבורית הנוכחית מתמקדת בהשפעות בריאותיות ארוכות טווח הנגרמות כתוצאה מחשיפה לשדות אלקטרומגנטיים ברמות הנמוכות מאלה הנדרשות להפעלת תגובות ביולוגיות חריפות.
- פרויקט ה- EMF הבינלאומי של ארגון הבריאות העולמי הושק במטרה לספק תשובות אקטיביות ומדעיות אובייקטיביות לדאגות הציבור בנוגע לסכנות אפשריות של שדות אלקטרומגנטיים ברמה נמוכה.
- למרות מחקר מקיף, עד היום אין שום ראיות למסקנה כי חשיפה לשדות אלקטרומגנטיים ברמה נמוכה מזיקה לבריאות האדם.
- מוקד המחקר הבינלאומי הוא חקירת קשרים אפשריים בין סרטן לשדות אלקטרומגנטיים, בקו החשמל ובתדרי הרדיו.
הנתונים מתבססים על מידע מארגון הבריאות העולמי